Tavalyhoz képest máris 50%-kal drágább a kenyér, de az igazi áremelés még csak most jön

Megosztás

Ha valaki valóban 10%-nak hiszi az inflációt hazánkban, kicsit nézzen utána az alapvető élelmiszerek mennyibe kerültek bő egy évvel ezelőtt és mennyibe kerülnek most. Sokkoló lesz, bár, aki rendszeresen jár boltba, kizárt, hogy ne érzékelte volna, milyen szinten elszabadultak az árak. A gond, hogy a java még csak most jön.

Sajnos már nincs kampányidőszak, a rózsaszín szemüveg lekerült, mindenki a saját bőrén érzi és nyáron még inkább fogja érezni, hogy nagyon nincsenek rendben a pénzügyek.

Csaknem 50 százalékkal drágább már most a kenyér, mint amennyibe tavaly ilyenkor került, ugyanez a helyzet a zsemlével és a zöldségek is harmadával többet kérnek a kereskedők. És ez még nem a vége a dolognak, a gabona is a tavalyi állapotokhoz képest kétszer annyiba kerül, így júliustól 30 százalékkal emelik a liszt átadási árát a malmok, ami további drágulást fog jelenteni a kenyér árában is – derül ki az RTL Híradó összeállításából.

A drágulás oka elsősorban a gyengülő forint, mivel ilyenkor exportra jövedelmezőbb volna kivinni a gabonát, mint itthoni malmoknak eladni, hacsak azok meg nem fizetik azt az árat, amit euróban adnának a terményekért külföldön – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnöke a csatornának.

A zöldségek esetében az energiaárak és a bérköltségek emelkedése hozza maga után a drágulást. A Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke, Nagypéter Sándor szerint 30-40 százalékos termelői áremelés szükséges ahhoz, hogy a termelők számára a következő év is biztonságosan el tudjon indulni.

Az RTL a kormányt is szerette volna megszólaltatni, de ők írásban mindössze annyit közöltek, hogy a háború vége az, ami leginkább erősítheti a forintot. (Hvg)

Kapcsolódó cikkek